Saturday, 7 February 2015

#respect please

Assalamualaikum:)


Hmmm. Well manusia kan. Memang macam tulah dia. Kelabunya orang nampak sangat, tapi putih yang banyak dibuat tak endah. Im gonna talk about this "respect-thing" for this entry.




 Selama ni aku marah bila even orang yang lebih tua shows act of disrespect dekat orang yang lebih muda. Haah, kanak-kanak pun. Marah betul aku because dah lah tak hormat pastu ajar pulak yang muda tak hormat orang.





Tapi, itu yang aku nampak. And one day it happened to me. Aku tahu aku tak respect orang tu. Tapi I was like," Ahh biarlah." Ego. Rasa diri tu bagus. Jelek orang yang ciput tu je aku nampak. Tak perlulah aku nak cerita kaaan secara detailnya. 





Tapi pengajarannya yang aku perlu ambil ialah respect orang tanpa kira umur. Respect orang tanpa tahu background dia. Well I mean, mungkin dia ada buat silap sikit. Dia tak sedar lagi lah tu. Hidup ni kena belajar buat silap. Kena belajar minta maaf. Kena belajar dari kesilapan. 




Tapi, kau pun.. even semua orang pon ada buat salah. Sebagai manusia dan orang ada ilmu, belajar dan baiki kesalahan. Be a better you. Mungkin kau rasa benda ni biasa je bagi kau. Macam ha-alahh kau relax ahh aku memain je. Aku memang camni brutal sket. 




Emm sebenarnya kau kena ubah jugak weh. Well yes, it is good to be the real you. Not the fake you. Not the hypocrite you. But in this matter, kau kena concern jugak weh. Anyway kan Rasulullah (s.a.w) sendiri ajar untuk respect orang. Dekat orang tua Rasulullah respect. Dekat kanak-kanak pon Rasulullah hormat. Rasulullah utamakan kanak-kanak. Dekat orang yang musuh dengan Nabi pon baginda hormat. Allah... Lupakah semua tu Teha? 




Kaaan tak pasal-pasal ada orang terasa. Kalau kau sedar, mintak maaf okey lagi. Kalau kau tak sedar? Hmm. So takpe je wehh. Mintak je maaf. Respect je orang. Walau kau tahu dia ada bad side of him or her. Biasalah. Everyone deserves second chance. Nobody perfect teha. Kau pun tahu sisi jahat dalam diri kau kan. Kau selalu lupa tu kan? Okey lepas ni, kau kena selalu ingatlah. Kita kenalah lihat cermin nak lihat kesilapan diri kita, bukan kanta pembesar untuk lihat kesilapan orang. 




Remember to respect people around you. Spread love. Spread positivity :)



Thanks for reading! Nah bunga---8
:)



Friday, 23 January 2015

Things Happened For Hikmahs

Assalamualaikum awak awak kat mana semuaa :D




Well, cliche-ly ill start to compose my entry by retyping this entry's title which is : Things Happened For Hikmahs. Nak dijadikan cerita, my friend Nina told us about the exchange student program to one of the universities in Japan. Feeling super excited, i opened my laptop and downloaded the form provided and filled up the form like im about to go to Japan tomorrow lah kan. Haha




But before that, Ive asked umi pasai benda ni. Andddd umi's reaction was just a sound-making: Uiwwwww. I knew she'll never let me go too far from her. Not just me, but all of her children. Bahaha. I remembered how determined was I (lepas SPM) to further my studies in Australia and i was always (at that time) asked for her dua for me, and short replied from her was: taknak. haha so I undertand her much. 




After asking umi, I tried to ask ayah about this exchange student program and like umi, he also didnt agree but not really straight to the point. Still, he asked me a few questions before he said no. I got it. Maybe the major problem here is the expense. Ayah said that the Japan currency is far different from Malaysia's. He afraid that he couldnt afford. Sokay. Im understand since ive 5 siblings and all of us still study, non of us are working. So basically, well depend 100% to umi and ayah for money.




Things happened for hikmahs. So I believe in that. Maybe im not as lucky as other people who are too afford and too rich to just go anywhere they wanna go (travel) . Everyone is  different. Different the way  of he/she getting something in his/her life. Whether it is fast or late,but still youre going to make it if you do make an effort. Nothing is impossible ritee?  Something is even sweeter if u got it in uneasy way. 




So dear brothers and sisters, cool down. Dont judging others. Redha. Do ur best effort, and if what uve planned seems to be tak jadi watlexx watpeace je because we have to believe there are hikmahs behind of it. Don't think too much kot because great people have to move on!


Ohh thanks for reading! Nah bunga----8 
:D

Monday, 24 November 2014

Betulkan yang biasa, biasakan yang betul

Assalamualaikum everybunny:)




Pukul 12 kejap lagi aku ada presentation, dengan perut yang tak jamah apa-apa dari pagi sempat pulaklah aku blogging.




Jadi atas alasan lapar, maka aku taip laju-laju content pun sikit. Jadi entry yang ni nak cakap macam mana orang-orang kebanyakan suka taqlid dan kadang-kadang mereka tak tahu pun apa yang mereka buat tu sebenarnya salah. Sebab apa? Sebab ramai orang buat, benda dah jadi biasa dan kalau ada diantara kelompok ini yang buat reaksi terkejut, maka orang-orang kebanyakan akan cakap," Oh, you're so naive. You're a budak sekolah agama. I dah belambak tengok orang buat macam ni...macam tu.."




You know what? I don't care. Tetaplah jadikan perkara itu terasing walau orang-orang kebanyakan melakukannya. Tetaplah jadikan perkara itu terasing jika perkara itu melanggar syarak, melanggar perintah Allah, melanggar ajaran Nabi. Asingkan. Asingkan. Asingkan.




Dari Abu Hurairah radhiallahu anhu dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
بَدَأَ الْإِسْلَامُ غَرِيبًا وَسَيَعُودُ كَمَا بَدَأَ غَرِيبًا فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ
“Islam muncul dalam keadaan asing, dan ia akan kembali dalam keadaan asing, maka beruntunglah orang-orang yang terasingkan itu.” (HR. Muslim no. 208)




Boleh ikut, tapi ikut atas ilmu. Ikut atas mazhab. Bukan ikut sebab orang Melayu ramai buat. Bukan ikut sebab orang barat dok canang-canang. 

Boleh buat salah. Boleh. Tapi kalau kau jahil sekali. Kau tak tahu. Kau baru tahu.




tu je. Dah habis. K, thanks for reading! Nah nunga:)

Sunday, 28 September 2014

isilah hati

Assalamualaikum:)



Entri baru untuk dunia yang baru sebagai pelajar ipta. *Tariknafas. Macam biasa aku straight to the point je lah okey. Sebenarnya dari bermulanya bulan Syawal haritu aku dah stop liqo (sebab nak celebrate raya). and day after day each of us(ahli liqo) getting busier nak uruskan kemasukan universiti, nak packing barang bagai and stuffs.




1 September 2014- Pendaftaran pelajar-pelajar baru ke upm. (im one of them for sure) Hari orientasi pula haruslah pack memang takda masa. Week by week after that sampailah minggu ke-3 barulah ive got the chance to contact the murabbi whose incharge to organize the liqo at upm. Agak kesal sedikit untuk aku sebab kenapa minggu ke-3? Kenapa tak minggu ke-2 which the orientation week has already ended. Sesungguhnya syaitanlah yang telah memanjangkan anganku. 





So nak ceritanya, based on the title of this entry which is "isilah hati", aku nak berkongsi kepada korang things that i filled my heart with sepanjang hari-hari aku tidak diliqo'kan. You know, i was online like all the time. From morning to night. Midnight to be exact. And i did nothing except for scrolling my phone endlessly. But i did stop to do other house works that umi asked me to do and also for prayer. And right after that i repeat the same thing. Holding my phone like it has been glued on my palm. Sad isnt it?






Tipulah nak kata kalau rutin macam tu, iman boleh recharge apatah lagi boleh naik. Cukuplah syaitan bisik sikit je, aku dah kalah. Nampak? Bila hati kita tak isi dengan sesuatu yang Allah nak, bersifat kerohanian, ingat Allah jadi syaitanlah yang akan isikan hati kita dengan benda-benda lagho kat dunia ni. Hidup kita ni sentiasa ada benda baik dan benda jahat di sekeliling kita. Depends dekat kita je kita nak yang mana satu. You made your own choice. You've already a grown-up man. 






Bagi pendapat individu aku, liqo/usrah/halaqah or whatever it is named is the strongest platform for me to re-remind and recharge my imaan. Dear brothers and sisters, keep praying to Allah: Allahumma ya muqollibal qulub, tsabbit qulubana ala dinik waala thoatik (Wahai tuhan yang membolak balikkan hati, tetapkan hati kami untuk agamaMu dan ketaatan kepada Mu) dengan bersungguh. Dengan penghayatan. Don't make ur dua as a ritual. Kau kumat-kamit, kumat-kamit sedar-sedar dah habis doa cam biasa. Amin. Pastu lipat sejadah. Blah. (Peringatan untuk aku ye tehaaaw) 







Maybe if you see me around, ull might disbelieve that im the one who wrote this entry. The way I dress, the way i talk, the way i act maybe a lil bit harsh/boyish,,please dont judge me by that. I am like you. We are same. I do mistakes. I commit sins. But you and I do taubah(repent) too. You and I try to re-analyse ourselves too. You and I are trying hard to be a better mankind too.

Thanks for reading. Nah bunga---8  

Friday, 29 August 2014

Hati mesti kena sado

Assalamualaikum:)
.
.
.
Sejak kebelakangan ni, ive been strugling with my own self, i fight really hard with my self, its not like a napolean war, but even more.
.
.
.
Its heart. And it is imaan to be specific.
.

Ive been asking one of my friends to give me lil advice . I just know that friend who can give me the kind and style of advice tht i want. Kinda snap one. Really snap. So tht i can remember it deeper but the friend refused. So its okay. Nevermind.
.
.
.
So basically its not over yet.
.
But below gonna be list of things that im gonna do in order to stop this self-war.
.
1. Refuse. Always says no when theres any bad intentions in your mind.
2. Remember Allah is always watch over you.
3. Angles that are responsible to write your bad and good deed. They never sleep. And they watch you too. Everywhere. So do feel shy.
4. If you fail to do the lists above, punish yourself. Make it variable. Well lets brainstorm the idea of punishment;
  *read 10++ hadis.
  *finish 1 juz of quran a day.
  *say subhanallah wabihamdihi    subhanallahal azhim 100x n astaghfirullah repeatedly.
  *qiammullail
  *etcetera, ecetera..

5. Everything you do is the impact of your solah. It will comes in great product if you perform ur solah with quality. So always try to improve the quality of ur solah. Understand every word and feel into it.

6. Dont miss liqo/usrah (Individual recommendation)

I dont know what to write else, do leave your comment to give me ideas or tips so that u and i and also other readers who might found this blog get benefit from it.

Thanks for reading! Hope to get to meet u in jannah--jannatul firdaus.

Nah bunga �� c:

Tuesday, 10 June 2014

Pleasing You, Allah.

Assalamualaikum:)


Okeh. Cam biasa la kalau ada idea nak tulis sth kat blog tu aihh mangat bak hang. Tapi bila nak start tulis je cam tatau nak start cemana kenn. Even when I talk, I used to start my story with ..."Pastu kan...." haha like tetibakodahkenapa. 


Okey, siapalah yang dalam dunia ni suka kalau setiap apa yang dia buat tu dipertikaikan oleh orang lain. Well, indeed we can never stop people from talking bad things about us. So all we need is just be patient. This entry gonna focus on siblings. Yes, siblings. Bisalah kalau our mom ask one of her children to do something, and the 'chosen child' will say,"Alaaa asik orang je kena buat ni. Kakak/Abang/Adik tu tak buat apa-apa pun" Pastu sambil buat apa yang mak suruh tanpa rela hati. And this thing keep on happening until ko dah besar pon kan. Masih lagi ada rasa sifat berkira tuh.


Aku pun dulu camtu. Tehee. Tapi bila lama-lama I start to think la. Kita boleh jadikan setiap perkara yang kita buat tu sebagai ibadah kan? Kita buat sekecil-kecil perkara dan sebesar-besar perkara kerana Allah. Always relate with Allah. We wash dishes to please Allah. We wear wide scarf/hijab to please Allah. We fold mountain of clothes to please Allah. We sweep the floor to please Allah. We 'jemur kain kat ampaian' to please Allah. We do whatever our parents ask us to do to please Allah. Yes, lovelies we do everything just to please Allah. 


So berbalik kepada perkara di atas, yes tentang pertikaian. So biasalah adik-beradik kita nampak macam kita duduk kat bilik je tak buat apa-apa. And then when we ask them to do this and that they will protest and say,"Kakak/abang tu tak buat apa-apa pun!" Adik-adikku, we did everything untuk bagi Allah yang tengok. Allah yang nampak. Allah yang nilai. Takkan every single thing kita nak tag ur name kot. Haha. 
Like for example, @umi @ayah @kakak @adik @abang @nenek @jiran saya tengah kemas rumah. Haha. Okey hashtag hambar. Hashtag kodahkenapa. Tapi I'm pretty sure that u get my point, right?







And kalau suruh buat kerja tu terus je la buat. Hey tolonglah lower down ur ego . You worth nothing pon kalau nak ego tinggi2 among ur siblings. Hidup ni jangan la malas sangat. Sebab ingat balik kita hidup kat dunia ni sebab apa? Sebab nak goyang kaki dan manyakitkan hati orang sekeliling then masuk syurga? Cuba baca balik kisah-kisah para sahabat, tabi', tabiin, para ulamak. Ya Allah rasa macam nak menangis je baca. Sebab apa? Sebab diorang sangatsangatsangatlah buat sesuatu tu kerana Allah. Dan kalau diorang macam miss buat sth sunat la for example, how they cried and blame themselves and topup balik dengan amalan-amalan yang boleh cover balik perkara sunat yang diorang missed tu. Even lagi banyak. And how Allah has promised to put them into His masyaAllah undescribable Jannah! Now let's compare to what we have done to be one of them? It's like 0.001% or most likely less than that.







Peringatan untuk aku jugak kan sebenarnya. So after you read this post, keep calm and please Allah. Cuba la. Cuba. Cuba la buat apa-apa pun sebab nakkan rahmat Allah yang mana rahmat tu yang mengizinkan kita untuk masuk syurga. Bukan terletak pada banyaknya kebajikan.
Thanks for reading! Nah bunga---8 ^ ^, 


Tuesday, 3 June 2014

No Mixing please!

Assalamualaikum.:))

Sorry la lately the content of entry that ive post semuanya macam more about my life. So macam tak best dan tak universal untuk dibaca. 

So harini, okeylah. Sebenarnya dah lama dah cam bengang dengan benda ni. And im kinda sad of the mentality anak remaja dan juga some of too-open-minded-parents.

Firstly maaflah kalau tersentap ke apa. I want to stress it once again that this is only my thought. Dont ever blame me on what i wrote in my blog. Because everyone has their own thoughts. Okayy?

So.. here it goes.


Aku banyak kali jugaklah bace status kat facebook, moment kat wechat, caption of pics kat instagram couple-couple yang bercinta ni selalu aja kaitkan nama Allah dalam hubungan percintaan diorang. For example: ....Moga hubungan kita berkekalan. InsyaAllah.... blablabla. Mesti la panjangkan tapi ni just part of their love speech. 


Bagi aku lah kan. Takpayah kot nak selitkan perkataan Allah atau hal-hal keagamaan bilamana korang sentuh pasal perkara yang agama larang ni. Well yeahh, I believe that everyone pernah dengar yang couple is haraam, right? So sayang-sayang ku semua, janganlah campur adukkan benda halal dan haram. Kalau Islam membenarkan couple, Rasulullah lah contoh ikutan pertama. Tapi Islam tidak membenarkan. Haaa, so aku bukan nak cakap part yang tu sebab tu sume korang dah tau.


And....! lagi satu. Kepada orang-orang yang dok komen tu pun angin juga aku tengok. Yang korang macam galak-galakkan tu kenapa? Ayat-ayat seperti ,"peweeet!"...."shuwittnyer"....."Amin.Moga jodoh korang berpanjangan"... apakejadahnya tu weh lamak haii. As for me cukuplah korang like statement tuh dah menandakan korang menggalakkan relationship diorang. Tak payah kot nak amek saham sekali.


And...! Another thing is parents yang terlalu open minded ni susah juga nak cakap. Dah parents sendiri yang bagi green-light kat anak-anak diorang. Bahkan bangga kalau anak-anak depa ada kekasih. Kalau takde pulak keep asking their children bila nak ada. Ya Allah. 


Takpelah. Mungkin diorang tak tahu. Mungkin diorang tak sedar. Doakan sahaja kebaikan dan kesedaran buat mereka. Kita sendiri pun tak tahu apakah kita boleh menerima cabaran/ujian sekiranya kita dicintai oleh seseorang. Ataukah kita lebih teruk lagi. Nauzubillah.




Alrightt. Tuje nak cakap. K Thanks for reading. Nah bunge---8